Özgün Araştırma

Sıtma Modeli Etkenleri ile Kriyoprezervasyon Çalışmaları ve Kriyobanka Oluşturulması

10.5152/tpd.2010.01

  • Ahmet ÖZBİLGİN
  • İpek ÖSTAN
  • Tuba TABAK
  • Kamil AŞAR

Gönderim Tarihi: 28.07.2010 Kabul Tarihi: 22.10.2010 Turkiye Parazitol Derg 2010;34(4):146-151

Amaç:

Kriyoprezervasyon basit olarak dondurarak saklama olup amacı, gerekli olduğunda donmuş hücreleri ısıtarak canlılıklarını, fonksiyonlarını ve antijenik yapılarını bozmadan tekrar elde etmektir.

Yöntemler:

Bu çalışmada Plasmodium yoelii ve Plasmodium berghei ile enfekte farelerden elde edilen ve %20 oranında parasitemisi bulunan eritrositlere koruyucu olarak son konsantrasyonu %15 olacak şekilde dimetil sülfoksid (DMSO) eklenmiştir. Her iki Plasmodium türünün bulunduğu tüpler sırasıyla oda ısısında 10 dakika, +4ºC de 30 dakika, -20ºC de 90 dakika tutulduktan sonra -80ºC de korunmuşlardır. Bir kısmı burada bırakılırken bir kısmı da -80ºC de 3 saat bekletildikten sonra -196ºC lik sıvı azot tankına kaldırılmıştır. Altı ay boyunca ayda bir her saklama grubundan alınan örnekler 37ºC’ lik su banyosunda hızla çözdürülmüş ve eritrosit süspansiyonları farelere intravenöz olarak verilerek parazitemi takip edilmiştir.

Bulgular:

Enfekte eritrositlerde bulunan P. yoelii ve P. berghei’nin -80ºC ve -196ºC’lik sıcaklıklarda. 1. aydan 6. aya kadar ayni oranda canlılıklarını ve virülanslarını koruyarak farelerde enfeksiyon oluşturabildikleri saptanmıştır.

Sonuç:

P. yoelii ve P. berghei’nin eritrosit formlarının dondurularak başarı ile saklanmasının mümkün olabileceği görülmüştür. Bu da Plasmodium ve diğer parazit suşlarının saklanması için kriyobankaların kurulabileceğini ve bunun birçok avantajı beraberinde getirebileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sıtma, Plasmodium yoelii, Plasmodium berghei, kriyoprezervasyon