ABSTRACT
Amaç:
Uzun kulaklı kirpi (Hemiechinus auritus), İran’ın iç bölgelerinde ve güney doğusunda yaşayan noktürnal bir hayvandır. Ancak, İran’daki bu kirpilerdeki, bazıları zoonotik olan endoparazitler hakkında az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Güneydoğu İran’ın Zabol bölgesinde yaşayan uzun kulaklı kirpilerde görülen endoparazitleri araştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler:
Toplam 50 canlı kirpiden (35 dişi ve 15 erkek) alınan dışkı ve kan örnekleri, Clayton-Lane flotasyon ve Giemsa boyama yöntemleri ile incelendi. Ayrıca, taşıtların çarptığı 10 kirpi karkası nekropsi yapıldı. Yetişkin parazitler toplandı ve ışık mikroskopu altında incelendi.
Bulgular:
Dışkı örneklerinin %32’sinde spirurida yumurtası ve kırmızı kan hücresi örneklerinin %52’sinde anaplasma inklüzyon cisimcikleri saptandı. Yapılan nekropside Physaloptera clausa, Mathevotaenia erinacei, Nephridiacanthus major, ve Moniliformis moniliformis bulundu.
Sonuç:
Bilgimiz kadarıyla çalışmamız, İran’daki uzun kulaklı kirpilerde endoparazitler hakkında yapılan ilk çalışmadır. Ayrıca, M. erinacei bir parazit fauna olarak İran’da ilk defa rapor edilmiştir. (Turkiye Parazitol Derg 2016; 40: 37-41)